Cei care ma urmaresc si pe Facebook probabil au vazut ca am inceput sa inund cu fotografii cu diverse flori de dimensiuni mari.
Imi doream de mult o provocare de acest gen, dar mai am o regula dezvoltata de ceva timp: imi place sa lucrez diverse proiecte artistice cu conditia sa fie ceva practic sau pe care sa il daruiesc. Sa le fac doar ca sa le fac nu e suficient, ce fac apoi cu el, ca doar nu o sa-l arunc si daca as tine tot cea ce fac, nu as mai avea loc sa intru pe usa la un moment dat. Si chiar imi place actiunea de a darui, intotdeauna au fost apreciate cadourile cu aceasta nota personala.
De cativa ani deja zanele bune de la Daruieste Aripi fac o actiune cu ajutorul voluntarilor de a decora sectiile pediatrie din Spitalul Judetean. Le-am fost alaturi de cate ori am putut. Pana acum a fost decorare tematica de Craciun, dar acum s-au gandit ca am putea sa facem decoratiuni si de primavara, ca sa inveselim un pic sectiile. Si asa a venit am gasit momentul si motivul sa imi ofer si aceasta provocare.
Am luat-o sistematic si am cautat tutoriale pe net, am gasit evident N idei, am facut o selectie si am inceput probele practice. Nu stiam cat dureaza efectiv crearea unei singure flori, care este dimensiunea finala, cata hartie inghite o astfel de floare.
Iar din acest exercitiu si din tutoriale mi-am dat seama ca sunt si 2-3 secete foarte importante care fac rezultatul final sa fie spectaculos. Pentru ca atentia la detalii conteaza intotdeauna si eu sunt genul care repeta aceeasi actiune sperand la rezultate diferite, fiindca de fapt aplic niste mici corectii care aduc rezultate diferite.
Sa incepem 🙂
Linkuri utile – Tutoriale de descarcat in format pdf
De departe cel mai bun de descarcat a fost acest link – Anyone Can Craft – fiindca ofera 10 modele de petale si la mare parte din ele arata si modelul finit chiar si variatii de la aceeasi petala.
Apoi ar mai fi:Â tutorial 1 / tutorial 2 / tutorial 3 / tutorial 4 /Â tutorial frunza
Ponturi si secrete bazate pe experienta proprie
Hartie folosita – topuri colorate luate de la depozit papetarie, hartie normala de 80 de grame. Rezista bine.
Lipici – eu nu folosesc de obicei, sunt mare fan scotch dublu adeziv, nu murdareste, nu uda hartia, nu sifoneaza. Si pot fi generoasa sau pot ajusta in functie de nevoie 🙂
Dimensiune petale: depinde de cat de mare doriti floare finala. Ca idee, la toate modelele de mai sus petala cea mai mare va ocupa o pagina A4, ceea ce duce la o flaore finala cu diametru de aproximativ 50 de cm. Gigant.
Numar de petale: cam 8 buc pentru fiecare nivel, daca renuntam la tiparul cel mai mare care ar manca cate o pagina de petala, celelalte intra cam 2 , apoi 3 sau 4 si tot asa. O medie ar fi de aprox 10 coli necesare pentru o floare. Plus ca nici un spatiu nu ramane nefolosit, voi aseza oricare din modelele mai mici de petale ca sa folosesc tot ce se poate din coala respectiva, chiar daca nu le folosesc pe loc.
Personal, am preferat sa pornesc de la a doua petala ca dimensiune si apoi sa merg spre dimensiunile mai mici. Chiar si asa, ramane un diametru de aprox 30-35 cm.
Micile secrete – marile efecte 🙂
Petala: pentru structura este foarte importanta acea taietura de jos si suprapunerea bazelor
Asezarea:
Initial am mers pe asezare petala dupa petala. Personal, nu ma satisface aceasta tehnica, am tendinta sa ma labartez.
Asa nu am incercat, dar o sa-i dau o sansa
Varianta castigatoare pentru mine, care ma face sa nu o mai iau pe aratura este sa folosesc un cerc pe post de baza. Cercul meu are diametru de aprox 9 cm. Incep sa asez petalele cele mai mari de la exterior, lipind o baza de aprox 1cm si merg spre interior cu cele mici.
Structura oferita petalei: si aici difera in functie de model si de preferinte personale, se pot rasuci interior, exterior, sau mix, iar unele modele duc bine si o texturare prin indoire de la jumate.
Raportandu-ne la linkul Anyone Can Craft, preferatele mele ar fi asa:
Model 2 – ramane de departe favoritul
Model 5 – incercat si simplu si rasucit spre exterior
Iar aici datorita culorilor a prins un aspect pronuntat de nufar
Model 6 – m-am jucat cu rasucire exterior pentru ambele parti si cu rasucire 1 exterior – 1 interior, iar asamblarea a dus la o textura cumva ciufulita, dar simpatica.
Model 7 – aici am rasucit doar spre exterior si a fost primul model care mi-a dat o stare de satisfactie. Dar deja vad potential de joaca si aici 🙂
Model 8 – in prima faza m-a umplut de nervi, intra extrem de multe petale, fiind mai inguste. Daca reusesti sa treci proba nervilor data de partea organizatorica, parca incepe sa ofere o perspectiva interesanta. Am gasit un model pe care chiar vreau sa-l incerc, deci ma voi lupta inca o data cu decupatul ca sa vad rezultatul final propriu 🙂
Asa vreau sa incerc
Modelul 9 nu m-a atras deocamdata. Iar modelul 10 ma duce cu gandul la poinsettia, deci cel mai probabil o voi incerca la iarna cu mult rosu.
P.S. – durata: aprox 2 ore de floare. Spor ! 🙂
uite ce lucruri frumoase descopar despre tine :). felicitari!