#PatrimoniuPersonal – Amintirile turului de Constanta

#PatrimoniuPersonal – Amintirile turului de Constanta
Spread the love

Dupa primul articol cu Amintirile din Sifonier, mi-am dat seama ca e nedrept sa nu le onorez si pe cele primite in turul meu de oras.

Si uneori se aseaza niste lucruri extraordinar de bine. Fiindca doar cateva zile inainte primisem un email de la #CronicariDigitali care ma anuntau ca anul acesta duc #HeritageInstameet in online si punand accent pe acele obiect de patrimoniu emotional care ne starnesc o emotie placuta. Detaliez la final de articol, mai intai sa va spun povestea mea:

1 – fiind inca in perioada de pandemie, mai intai ne spalam pe maini. Un cadou frumos mirositor venit direct din zona Grasse (Franta), celebra pentru parfumerii, care evident ca scoate si diverse alte produse. Aceste sapunuri ma duc olfactiv direct in gradina.

2 – improvizam o fata de masa dintr-o esarfa de matase venita direct din Maroc. Mai am diverse alte obiecte din matase, dar finetea acesteia nu o atinge niciun alt produs.

3 – ne incepem ziua citind presa. A mea este extrem de personala, am multe interviuri la activ in online, dar unele au fost si in print si am reusit sa pastrez cateva exemplare pentru mine. Lauda-ma, gura: cine stie, candva poate va exista si un muzeu dedicat activitatilor mele. Si cine sa il inceapa daca nu chiar eu? 🙂

4 – Trecem la lucruri mai grele si dorim sa citim o carte. Asa ca ne indreptam spre o alta femeie outsider in domeniul in care a devenit celebra peste ani: Jane Jacobs. Ea este cea care, in anii 60, a insistat pe pastrarea patrimoniului oraselor, cu accent personal pe New York, salvand cartiere istorice acum. Prima ei carte a fost “The death and life of great american cities” si care in timp a devenit de referinta in domeniul urbanismului. Aceste carti mi-au fost aduse chiar din New York de o prietena draga cu care ma stiu de acum 20 de ani si ne bucuram de fiecare intalnire oricat de rara ar fi. PS: J.J. a fost nevoita ca ultimii ani din viata sa ii petreaca in Toronto, acolo existand si o fundatie care ii duce memoria mai departe. Va las si un link cu detalii, daca sunteti curiosi.

5 – Am capatat in ultimii ani obiceiul de a sublinia in carti pasaje care imi atrag atentia, asa ca pentru asta am nevoie de un instrument de scris. Voi folosi un pix primit cadou de la un vizitator din Japonia, pasionat de tot ce inseamna Romania inca de cand Daniela Silivas castiga medalii internationale la gimnastica. A inceput sa invete limba romana, ne-a vizitat de cateva ori deja, si-a adus si familia sa ne cunoasca tara. Pixul este lucrat manual cu insertii de lemn si simbolul cocorului. Iar cocorul este printre putinele piese origami originale pe care ador sa le fac (sunt fan kusudame). Exista si o legenda frumoasa, ca daca doresti sa ti se indeplineasca o dorinta trebuie sa faci 1000 de cocori origami.


6 – Facem o pauza fiindca mai trebuie sa si mancam. Si atunci pot folosi setul frumos ambalat cu tacamuri venite direct din Taiwan de la o angajata Yahoo! de acolo, foarte mandra ca folosesc adresa de mail de la ei 🙂

7 – ne intoarcem si ne punem pe treaba, dupa atata studiu este cazul sa si dam mai departe. Si asa a aparut un volum colectiv datorita efortului echipei Asociatia Arche, unde am si eu un mic text. Cartea a fost lansata ca o super coincidenta si cel mai mare cadou pe care il puteam primi…fix de ziua mea cand faceam 40 de ani…si lansare efectuata la Muzeul Cotroceni. 26 octombrie 2017 a fost o zi foarte plina cu o petrecere care a durat ca in povesti 3 zile si 3 nopti. Evident ca articolul s-a numit Eu cu mine de ziua mea versiunea 4.0

8 – si acum ma refer si la semnul de strada. Cei care au fost alaturi de mine stiu deja povestea, dar pe scurt si aici: numele meu este o alta coincidenta din seria viata bate filmul. Numele meu este Diana Slav, aproape identic cu al unui personaj de carte Diana Slavu. Cartea este scrisa de Cella Serghi, care chiar a locuit in Constanta, cand ajungeti pe aici va plimb cu mare drag pana la fosta Strada Marii. A doua coincidenta este ca povestea cartii este plasata in Constanta, Balcic si Mangalia – orasul meu natal. Si incheiem cu a treia coincidenta: la final, personajul decide sa mearga la facultate de drept, facultate pe care am urmat-o si eu. Iar semnul vechi de strada l-am primit cadou cand s-a facut o reorganizare stradala in zona.

9 – nu a mai incaput pe masa, dar va avea un loc special in casa, este un tablou primit de la un artist local, Daniel Manafu , care face schite superbe ale orasului. La un tur de Ziua Iei, chiar pe strada cu numele meu, mi-a oferit un tablou cu un desen facut de dansul reprezentand exact acea zona. Nu i-am cerut acordul, dar aveti link direct catre profilul lui de Facebook unde puteti gasi multe alte lucrari superbe.

Bonus – simbolic, asa. Fiindca la noi totul se raporteaza la cazino si restul, cumva am si aici o mica poveste. La un tur am avut niste ofiteri de pe o nava militara SUA. Dar fiindca aveau adresa undeva in Nevada (statul in care se afla Las Vegas), ei aveau ca suvenir niste mici obiecte sub forma de chips de cazino. Va las fotografia facuta in fata cazinoului, desi chipsul este si el pe masa incarcata, in colt stanga jos am pus si o mini colectie de monede si pinuri din diverse tari.

Am mult mai multe alte cadouri primite la tur, multe lucrate personal de participanti, mai ales generatia noua, unele uneori sunt muncite si gandite cu dedicatie, dar deja cred ca am facut acest text foarte lung, asa ca mai las si pentru un episod 2.

10 – Si el simbolic. Un eveniment de nota 10 pe care l-am iubit, gandit, muncit si savurat din tot sufletul, a fost actiunea Institului National al Patrimoniului care a vrut sa arate si noilor generatii ce povesti frumoase ascund orasele noastre. Am avut onoarea de a fi unul din ghizii pentru Constanta, cel de al doilea ghid fiind chiar directorul INP, Stefan Balici.

Chiar zilele acestea ei desfasoara prima campanie de Heritage Instameet in online si au si un concurs cu niste premii foarte interesante. Tot ce va trebuie este o masa (de toaleta, de bucatarie, de sufragerie, de lucru etc.) aranjata cat mai artistic cu amintirile care va starnesc voua emotii, insotite de o mica poveste. Neaparat sa folositi hastagurile
#cronicaridigitali #experienteimpreuna #bankingasacumtrebuie si tag conturilor de Instagram @cronicaridigitali, @raiffeisenbankro si @telekomromania.

Aveti aici link regulament ; link eveniment facebook ; link formular inscriere . Fiindca trebuie sa fiti validati, tot concursul are un juriu in spate. Abia astept sa vad multe povesti frumoase si multa imaginatie in aranjamente. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.