Ziua pacalelilor – Istorie si Isterie

Spread the love

April-Fool's-DayAnul trecut v-am laudat initiativa Dexonline prin care ne-au pacalit cu enorm de multe greseli.

Acum am trecut la documentare serioasa, c-asa-s eu, putin tocilara šŸ™‚

Dar ma dau pe brazda si va inchei cu un top al celor mai celebre pacaleli din lume.

Lectia de istorie – de unde a pornit

Cele mai vechi origini pot fi gasite la Imperiul Roman care serba incepand cu 25 martie Hilaria – echinoctiul de primavara si renasterea naturii dar si o zi a veseliei. Pacalelile trebuiau facute pana in pranz, daca erau facute dupa, nu mai erau de bun augur. Oamenii aveau voie sa se deghizeze si sa imite pe oricine, chiar si pe magistrati, fara teama de a fi pedepsiti.

Se crede ca totul a pornit in sec. XVI (1582) cand papa Grigorie al XIII-lea a facut trecerea de la vechiul calendar iulian la cel nou care ii poarta si numele, gregorian. Conform noului calendar, anul nou care se sarbatorea pe 1 aprilie s-a mutat pe 1 ianuarie. Oamenii s-au obisnuit greu cu noua data astfel incat continuau sa-si trimita felicitari de 1 aprilie. Cu timpul felicitarile au inceput sa fie insotite si de mici cadouri amuzante.

Potrivit Museum of Hoaxes, prima referinta apare intr-un poem flamand din 1539 care povestea intr-un fragment cum un stapan si-a pacalit servitorul de 1 aprilie.

La altii

La englezi, pacaleala are denumirea deĀ “april’s fool”.

La scotieni, pacalitilor li se spune “april’s qowk” sau “april cuckoo” (cuc de aprilie) fiindca aceasta este si prima pasare care vesteste sosirea primaverii. Mai exista si expresia “hunt the gowk day” unde gowk are semnificatia de prostanac, tantalau.

In franceza denumirea este “poisson d’Avril” – peste de aprilie. Cel pacalit trebuie sa poarte o zi intreaga o hartie in forma de peste, prinsa in spate.

In germana pacalitilor li se spune “noddy” si trebuie sa poarte o coada atasta pantalonilor sau fustei.

Si in Polonia isi fac glume si farse de 1 aprilie si se considera ca activitatile serioase trebuie evitate in aceasta zi.

La japonezi i se spune “ziua papusilor” sau “ziua bucuriei celor mici” si acolo se respecta traditia de a oferi copiilor papusi in dar. Vreau si eu šŸ™‚

Alte date pentru Ziua Pacalelilor

Danemarca si Suedia au 1 mai pentru “Maj-kat”Ā  ca o zi aĀ  glumelor. Este mai sarbatorita decat 1 aprilie (“aprilsnar”), desi se distreaza in ambele zile.

Spania si alte state din America Latina (Peru, Mexic, Columbia), desi au importat si ziua de 1 aprilie, au data de 28 decembrie ca fiind “dia de los inocentos” care are ca poveste in spate fuga in Egipt si salvarea pruncului Isus, Maria si Iosif folosindu-se de un siretlic pentru aceasta.

La noi

In Romania se sarbatoreste incepand cu sec. XIX. Doar ca la noi, evident, s-a ajuns la tot felul de superstitii. S-a pastrat acea supersititie cu pacalelile facute pana la pranz, altfel ele ar aduce ghinion glumetului. Alte supersititii spun ca daca o fata frumoasa reuseste sa te pacaleasca, trebuie sa o iei de nevasta sau macar sa fii prieten cu ea. Dar nu este indicata casatoria in data de 1 aprilie pentru ca acel barbat va fi toata viata sub papucul nevestei. Si ulltima: copiii nascuti in aceasta data vor avea succes pe toate planurile, cu exceptia jocurilor de noroc unde ar fi bine sa stea departe.

Top Pacaleli in ordine cronologica – am decis sa le pun in ordinea vechimii, fiindca preferatele pot diferi, dar toate mi se par excelente

1860 –Ā  Londra, au anuntat o ceremonie de spalare a leilor albi de la Turnul Londrei. Sute de persoane au fost dezamagite cand au aflat ca nu mai sunt tinuti lei acolo de foarte mult timp.

1906 – publicatia Wichita Daily Eagle anunta ca un val de 3 metri s-a format pe raul Arkansas si se indreapta spre oras iar din directia opusa zeci de broaste migreaza in amonte. Cele 2 forte urmau sa se intalneasca in centrul orasului in jurul orei 10 dimineata. Mii de oameni s-au adunat pe malul raului si au asteptat cateva ore pana si-au dat seama ca au fost pacaliti.

1923 – Ziarul Deutche Allegemeine Zeitung a publicat o stire despre o noua arma inventata de ipoteticul cercetator rus Figu Posakoff, conform caruia dispozitivul “aduna energie latenta din atmosfera si poate manipula cu usurinta orice obiect, indifierent de greutatea acestuia”. Evident ca incheiau mentionand ca inventia va oferi o superioritate militara evidenta rusilor. Pe 3 aprilie stirea a fost preluata de cei de la New York Times, apoi de LA Times si alte publicatii. Stirea falsa a fost preluata fara verificare timp de cateva luni.

1928 – Ziarul Berliner Illustrirte Zeitung a anuntat ca Liechtenstein nu mai dispune de femei, marea majoritate fiind plecate la munca in Elvetia si Austria, iar liderii tarii au decis sa importe mirese. Postasera si o fotografie cu 3 femei supraponderale care erau descarcate dintr-un vagon de marfa. Guvernul micutului stat nu a gustat insa gluma si a catalogat incidentul drept ā€œinca o dovada ca germanii sunt lipsiti de umorā€.

1947 – Eindhoven, Olanda. In editia din 31 martie ziarul Eindhovensch Dagblad anunta ca a doua zi o ceata atomica va distruge orasul. Articolul, scris intr-un mod amuzant de altfel, venea si cu o serie de sfaturi complet lipsite de sens prin careĀ populatia poate sa faca fata cataclimului, dar cum lumea citeste in diagonala, informatia aĀ  fost luata in serios, lumeaĀ  a intrat in panica si a inceput sa paraseasca orasul. A fost necesara o intervenitie radiofonica primarul orasului ca sa se linisteasca spiritele.

1950 – Ziarul “Aftenposten” din Novegia a anuntat ca principala companie viticola a primit un transport de vin, dar nu are suficiente sticle, astfel incat doritorii puteau cumpara timp de o zi vin la 75% din pret daca veneau cu propriile recipiente. Li se dadea optiunea de a veni inclusiv cu oale sau galeti. S-au format cozi inca de la primele ore ale diminetii, iar cand s-a aflat ca a fost o farsa au lasat in urma galetile.

1957 – BBC a difuzat un reportaj detaliat despre o recolta foarte buna de spaghetti in livezile din Elvetia, Sute de telespectatori au sunat intreband cum pot obtine si ei un astfel de copac pe care sa-l planteze in curte.

1962 – Suedia – pe postul national, 2 fizicieni au explicat audientei cum pot transforma televizoarele alb negru in color daca pun peste ecran un ciorap de dama din nailon. Au continuat cu detalii tehnice privind refractia luminii. Evident ca au venit apoi reclamatiile furioase ale celor care au incercat si au realizat ca nu functioneaza.

1965 – Danemarca, ziarul “Politikien” anunta foarte serios ca s-a votat in Parlament ca toti cainii sa fie vopsiti in alb si justificau decizia prin cresterea securiatii pe sosele, cainii albi fiind mai vizibili decat ceilalti.

1967 – Elvetia, postul national de radio a anuntat ca astronautii americani au ajuns pe luna, continuand cu ore intregi de emisie regizata, interviuri cu experti, corespendente. Anuntul care a creat isterie a fost ca astronautii se vor intoarce de pe luna in aceeasi seara si nava va putea fi obervata cu ochiul liber din zone slab luminate, astfel ca multi elvetieni au plecat din oras iar compania de transport feroviar a trebuit sa suplimenteze trenurile.

1972 – Foarte multe ziare au anuntat descoperirea cadavrului mostrului din Loch Ness, care s-a dovedit a fi o foca-elefant modificata de angajatul unei gradini zoologice.

1976 – Radio BBC2, un astronom britanic a anuntat ca datorita unei alinieri istorice intre Pluto, Jupiter si Terra se va reduce substantial gravitatia pe planeta noastra. Acesta le-a cerut ascultatorilor ca la fix 9.47 sa sara ca sa experimenteze imponderabilitatea la ei acasa. Au urmat telefoanele care confirmau ca au simtit cu adevarat reducerea gravitatiei la momentul respectiv, unii ajungand de-a dreptul la plutire šŸ™‚

1977 – The Guardian a anuntat descoperirea unei mici tari din Oceanul Indian, formata din 2 insule care au forma semnului “punct si virgula” si care se numea San Seriffe. Au descris in detaliu geografia, istoria si cultura statului, numele insulelor erau Upper Caisse si Lower Caisse, iar capitala la Bodoni. Lumea a inceput sa sune interesandu-se cum pot merge in vacanta acolo. A doua zi au revenit mentionand ca toate denumirile sunt inspirate din terminologia de presa, fiind de fapt fonturi de tipar.

san-serriffe1978 – Sidney, un om de afaceri a aparut in port cu o barja care tragea un iceberg si a sustinut ca va fi taiat in bucati mici care vor fi vandute pentru 10 centi bucata. s-a dovedit ca icebergul era facut din spuma de ras si spuma din extinctoare.

1980 – BBC a anuntat ca Big Ben va renunta la afisajul traditional si va deveni digital. Au continuat cu un reportaj nostalgic despre celebrul orologiu si au incheiat ca primii ascultatori care ii contacteaza pot primi limbile ceasului. Primul apel a venit de la un pescar japonez care se afla in mijlocul oceanului Atlantic, iar sutele de apeluri care au urmat erau de la englezi furosi ca simbolul national va fi schimbat. Au fost nevoiti sa isi ceara scuze pentru farsa, care nu a fost considerata amuzanta.

1981 – Daily Mail a scris despre un maratonist Kimo Nakajimi, care s-a inscris la maratonul de la Londra insa din cauza unei greseli de traducere a inteles ca trebuie sa alerge 42 de zile in loc de 42 de km. Potrivit ziarului, japonezul inca alerga pe strazile din Anglia, hotarat sa castige cursa. Multi cititori au sunat la redactie confirmand ca l-au observat pe maratonist, dar adaugand ca nu au putut sa-l opreasca din cursa.

1982 – Cotidianul Daily Mail anunta bruiaje la sistemele de alarma, la televiziune si radio cauzate de balenele sutienelor fiind fabricate din cupru, metal conductor. Problema a fost cand angajatele laboratoarelor din telecomul britanic au fost olbigate sa arate ce sutien poarta la munca.

1985 – Sports Ilustrated a publicat un articol deste un jucator de baseball debutant cre urma sa joace pentru Mets si putea arunca mingea cu 270 km/h. Desi nu jucase niciodata baseball, devenise asa de bun intr-o manastire tibetana sub indrumarea unui poet sfant. Fanii s-au declarat incantati de noul debutant la echipa.

1986 – Ziarul Le Parisien a anuyntat ca simbolul Frantei, Turnul Eiffel, va fi demolat; stirea a socat chiar si dupa ce s-a aflat ca era doar o pacaleala.

1992 – SUA, post national de radio a anuntat ca Richard Nixon va candida a doua oara la presedintie iar sloganul va fi”n-am facut nimic gresit si nu voi mai face”. Lumea a inceput sa sune revoltata si in a doua jumatate a emisiunii au anuntat ca a fost o farsa.

1993 – Koln, Germania – primaria orasului prin gardienii parcului central a anuntat joggerii ca tocmai ce s-a votat o lege care le permite sa alerge cu o viteza constanta de 6 km/h, motivatia fiind ca orice alta viteza ar afecta veveritele din parc aflate in perioada de imperechere.

1998 – Burger King a anuntat prin reclame in toate marile ziare ca s-a scos la vanzare hamburgerul pentru stangaci, avand ingredientele si condimentele rotite la 180 de grade. S-au format cozi.

1998 – Un jurnal stiintific din Alabama a anuntat ca Parlamentul va redefini valoarea lui PI de la 3.14159… la 3, la cererea bisericii si ca sa fie de acord cu valoarea precizata de biblie. Parlamentul local a primit numeroase telefoane de la alegatori care cereau sa fie lasat in pace numarul PI.

2008 – BBC a anuntat ca au trimis o echipa in Antarctica pentru un documentar si au surprins momentul in care mai multi pinguini si-au luat zborul. Stirea mentiona ca pinguinii migreaza si isi petrec iernile in zone tropicale. La final s-a dovedit ca era o aplicatie pentru BBC Iplayer.

2013 – Armata americana a anuntat ca va inrola si pisici, nu doar caini pentru trupe speciale. anuntul precizand ca se cauta pisici sanatoase, agile, capabile sa sara cel putin 2.5 metri inaltime si vor fi antrenate sa zgarie, sa muste si sa scuipe inamicii.

Cei de PornHub in data de 1 aprilie 2016 au deviat catre CornHub avand numai imagini si video avand ca vedeta…porumbul šŸ™‚ sursa aici

Producatorul de mobila IKEA este chiar foarte glumet. Am gasit o serie de produse pe care promiteau ca le vor scoate la vanzare sau inlocui fiind create pentru stangaci de fapt,Ā  sau masa unde nu mai iei cina singur, iar o companie americana a anuntat canapeaua prietenoasa cu pisica (final de articol).

Si am mai gasit si o lista a pacalelilor foarte bine puse in practica in domeniul aviatiei si a calatoriilor : o clasa de zbor dedicata copiilor, ore de yoga in avion, trezirea la “rece” si multe altele šŸ™‚

surse: dcnews, realitatea, romania tv, adevarul, libertatea, independentul , hoaxes.org

Si in incheiere un sfat

sfat

Un comentariu - “Ziua pacalelilor – Istorie si Isterie

  1. Detop

    Superb acest top al pacalelilor! Unele sunt chiar de crezut in prima faza, dar chiar si asa imaginatia in materie de pacaleli este fabuloasa.
    P.S. Am reusit sa scap anul asta de pacalelile altora :))))))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.