Am afirmat eu in articolul “Eu in fata clasei” ca sunt fan cafea dar mi-am dat seama ca nu stiu asa de multe lucruri despre ea, de fapt. Si ma refer la chestii amuzante asa cum am gasit in articolul “Blog de cafea” . Si cum sunt o tocilara gata sa caute oricand informatii, m-am dus pe sfantul goagle, asa cum am facut si cu Istoria Ciocolatei.
Stiam deja ca :
– a fost descoperita actiunea benefica a cafelei de catre etiopieni cand si-au vazut caprele ca mancau acele boabe si deveneau brusc foarte energice;
– este un fruct, este un arbust, este din familia de berry;
– este un fruct, este un arbust, este din familia de berry;
– productia de cafea se concentreaza pe zona denumita “bean belt” , cuprinsa intre tropice;
– cele mai cunoscute soiuri sunt Arabica si Robusta;
– initial se servea sub forma de aliment, nu bautura cum o stim noi acum; apoi a fost considerata medicament, avand o reputatie aproape mistica…logic, ce nu era mistic pe atunci 🙂
– Brazilia produce singura aprox 1/3 din productia totala de cafea;
– este foarte apreciata in regiunea musulmana, unde alcoolul este interzis dar cafeaua a fost de la inceput o bautura acceptata; stim cu totii de celebra “cafea la ibric” 😉
– un rege al Angliei prin secolul 17 a interzis cafenelele sub pretextul ca acolo se aduna cei care vor sa conspire impotriva lui;
– Kopi Luwak este cea mai scumpa cafea din lume; si nu este cafea in sine ci niste boabe partial digerate si excretate de o specie de pisica salbatica / maimuta / marsupiu din insulele indoneziene Sumatra, Java, Bali si Sulawesi. Am incercat, dar cum nu-s vreo specialista in cafele nu am fost data pe spate (tot fiertura din caca de maimuta o consider 🙂 );
– expresso nu este o cafea tare, de fapt este o cafea foarte aromata datorita aburului apei care trece prin ea si ii evidentiaza toata savoarea; la cafeaua la filtru in schimb are timp apa sa ia tot ce se poate; aici este o iluzie datorata spumei de la expresso versus marimea canii de filtru (vorbea aceea: esentele tari vin in sticlute mici) si se naste conceptia ca o cafea la filtru este apa lunga; dar daca se respecta proportiile apa/cafea si se foloseste cafea de calitate, cafeaua la fltru este chiar foarte tare; si inca mi-e dor de cafeneaua de la Roma langa Pantheon unde am baut cel mai bun expresso in cel mai autentic mod;
– frappe-ul a fost inventat de un angajat grec al companiei Nestle la o conferinta internationala cand a amestecat apa foarte rece cu cafea solubila, fiind in lipsa posibilitatilor de a-si prepara cafea cu apa fierbinte. Se intampla pe la 1950-1960. Am aflat de pe un Discovery la o emisiune culinara despre Cipru 🙂
– atunci cand vrei sa mirosi mai multe parfumuri cel mai bine este sa mirosi boabe de cafea prajita intre ca sa se refaca simtul olfactiv ;
Dar nu stiam ca:
– denumirea de “cafea” vine din etiopianul “Kaffa” care este o regiune din Etiopia unde se cultiva cafea – sursa
– exista nu numar mult mai mare de bauturi pe baza de cafea de care habar nu aveam – sursa: perfect expresso – bauturi pe baza de cafea ; si sortimente de cafea in Viena ;
– recordul mondial de baut cafele este de 82 de cesti in 7 ore consecutive;
– in WWII soldatii faceau competitii intre ei de baut cafele; numarul record la care s-a ajuns fiind de 20 – sursa ; iar denumirea de Americano vine de la faptul ca obisnuiau sa lungeasca cu apa expresso considerandu-l mult prea tare;
– desi este foarte apreciata in zona musulmana, cafeaua a fost interzisa candva sub motivatia ca face oamenii sa devina nervosi;
– pe vremuri, tot in zona musulmana o femeie putea divorta de barbatul ei daca nu ii furniza cafea;
– Johann Sebastian Bach i-a dedicat o oda – youtube: Cantata no 211 or Coffee Cantata (un tata incearca sa-si convinga fata sa renunte la bautul cafelei, pe care ea il considera mai dulce decat orice sarut, dar va renunta in final fiindca i se induce ideea ca nici un barbat nu va lua de nevasta o bautoare de cafea);
– expresso italian este strict reglementat de guvern;
– un expresso se face din fix 42 de boabe de cafea, iar Beethoven isi numara exact 60 de boabe de cafea pentru prepararea bauturii;
– prima cafenea romaneasca: “Obiceiul de a bea cafea în Țările Române este de influență turcească. Prima cafenea a fost deschisă la București, în 1667, de către Kara Hamie, un soldat ienicer turc. Cladirea există şi astăzi in faţa Hanului lui Manuc, in piaţa Sfintul Anton. Arhivele menționează existenţa unei cafenele pe Podul Beilicului (Calea Șerban Vodă de astăzi), unde veneau toate delegațiile oficiale turcești, iar băile publice din București aveau, încă din acele timpuri, camere pentru cafea. Mai târziu, pe la jumătatea secolului XIX, de cel mai mare renume s-a bucurat Cafeneaua Fialkowski, de pe strada Câmpineanu, aflată în apropierea Teatrului National, deținută de un polonez românizat care avea mare talent comercial. Cafeneaua sa era frecventată de oamenii de seamă ai acelor timpuri care puteau să consume cafea, ciocolată sau ceai și să se delecteze cu jurnale franțuzești, germane şi româneşti.” – sursa: stelian-tanase.ro ;
– tehnici de degustare a cafelei – pe starbucksromania.ro ;
– este pe lista substantelor prohibite ale Comitetului olimpic (daca se descopera 12 micrograme de cafeina in mililitru de urina) – sursa: weirdfacts ; si asa am aflat si de unde vine denumirea de TIP = To Insure Promptness, folosit in cafenelele londoneze, mesaj pus pe o cutiuta in care clientii puneau o mica suma care asigura eficientizarea servirii;
– tot de pe weirdfacts am aflat ca ziua cafelei in Japonia este 1 octombrie ; in Costa Rica 12 septembrie, in Irlanda 19 septembrie ; mai multe tari au adoptat data de 29 septembrie ca zi nationala a cafelei – sursa: wikipedia ;
– cafeaua cu bune si cu rele: coffees pros & cons ; 8 reasons to drink coffee ; eu stiam doar ca te cam lasa fara calciu si deshidrateaza, de aceea se recomanda si un pahar de apa alaturi de cafea ;
– cateva statistici amuzante de la huffingtonpost.com (se pare ca multi ar renunta la dus sau la telefonul mobil pentru cafea);
– in decembrie 2001 Brazilia a emis un timbru parfumat care promova cafeaua; parfumul ar trebui sa dureze intre 3 si 5 ani – sursa: just about coffee.