10 IUNIE – 10 ANI DE TUR

Spread the love

Acest text e cumva pentru mine, dar il impart si cu voi. Fiindca si datorita voua sunt aici acum.

Pentru mine toata luna iunie cumva este o sarbatoare. Si acum privind retrospectiv cred ca sarbatoresc copilul din mine, doar ca acum primeste si isi ofera ce isi doreste.

Acum 10 ani pe 10 iunie lansam pagina de tur. Ideea incoltise de ceva timp, facusem deja tururi in alte orase din Europa si de acolo primele intrebari: avem si noi povesti frumoase in oras, avem si o zona compacta cu cele mai importante povesti, de ce nu face nimeni si la noi?

Asa ca am zis ca fac eu. Nu stiam nimic de turism, de cum ma vor gasi doritorii, sau daca vor fi persoane care sa isi doreasca, dar am zis ca incerc ca sa nu raman cu acel “what if”. Iar primul tur efectiv a fost abia in septembrie 2013, nebunia incepand cumva in 2014 datorita navelor de croaziera.

Initial nici nu il gandisem pentru localnici, desi din copilarie imi doream sa fac si eu volutariat cum vedeam in filme. Dar dupa primele recenzii aparute in 2014 pe Tripadvisor, unde sunt si acum numarul 1, au venit prietenii intreband ce le arat frumos turistilor ca e un oras urat. Asa ca i-am invitat sa vada orasul cu ochii mei. Iar eu sunt stangace, mioapa si cu platfus, deci abordarea mea in viata a fost intotodeauna diferita. Si ma bucur ca am gasit atatia adepti!

Nu am cautat succesul, nu mi l-am dorit, iar acum glumesc des ca ma tot cauta celebritatea si eu tot fug de ea. Dar e ok, o accept, fiindca a venit si cu multe lucruri bune (exista si the dark side, dar asta e subiect de dezvoltat altadata). As putea crea o sectiune de povesti frumoase ale turului doar din cate mi s-au adunat.

O cronologie a evolutiei turului foarte scurta ar fi:

-2013 – se lansa si nici nu stiam Ziua Internationala Art Nouveau (iubesc acest stil si il caut in calatoriile mele in Europa)

– 2013 – lansam si nici nu stiam ce va urma Constanta Walking Tour with Diana Slav

2015 – incepeam tururile dedicate localnicilor (estimez la vreo 3000 deja plimbati)

2015 – incepeam tururile adaptate copiilor pentru Scoala Altfel (estimez o media anuala de 500 de copii plimbati). Chiar o sa inchid si albumul anului acesta, unde aveam 500 de copii inca din luna martie

2016 – incepeam tururile tematice – mostenire armeana, mostenire greaca, ziua orasului, ziua iei, tur pe tocuri, tur elegant/vintage, ziua marinei, craciun, anul nou, tur cu vin

– 2017 – am avut ocazia sa ajung chiar la unul din părinții Art Nouveau in Brussel printr-un proiect Erasmus al Reprezentatei Romaniei la Comisia Europeana

– 2017 – faceam impreuna cu Institutul National al Patrimoniului primul tur dedicat Art Nouveau

– 2017 – la aniversarea de 40 de ani participam la o lansare de volum colectiv “Dobrogea Culturala” unde am si eu un text dedicat octogonului de lacase religioase din peninsula

– 2018 – faceam al doilea tur Art Nouveau impreuna cu Institutul National al Patrimoniului

– 2018 – curs de improvizatie teatrala cu o trupa din UK. Au mai fost pe langa si studii individuale de dictie si comunicare.

– 2018 –angajata intr-o agentie de turism ceea ce mi-a oferit o noua perspectiva si multe lectii din care am avut de invatat

– 2019 – faceam un tur mixt de Art Nouveau si Art Deco

– 2020 – chiar inainte de lockdown cel mai mare numar de participanti – 250 studenti de la toate facultatile de arhitectura din Romania si Moldova

– 2020 – pandemie, somera, depresie cu burnout, terapie. O lectie necesara, un an sabatic dorit care s-a transformat in 2 ani sabatici aproape si inca mai fac pace eu cu mine.

– 2020 – inscrierea la masterat de relatii publice si dezvoltare interculturala. Iubesc scoala si a fost momentul perfect ca sa ma intorc la studiul academic. Autodidact am citit si citesc permanent, dar structura si rigoarea academica mi-au oferit o alta claritate si m-au directionat mai bine, inclusiv sa descopar ce vreau.

– 2021 – crearea primului set de traseu de tip treasure hunt

– 2022 – curs sommelier. Aici e doar primul pas, la fel ca si la tur, ma bucur de fiecare etapa.

– 2022 – jurat in concursul de spumante romanesti

– 2022 – dezvoltarea traseelor de treasure hunt in tematici diferite

– 2023 – transformarea traseelor de treasure hunt in seturi complet complet diferite adaptate pentru copii si pentru adulti. Am déjà 5 trasee diferite si inca 3 inca de pus pe hartie

– 2023 – am decis sa renunt la plasa de siguranta a unui job si sa ma dedic antreprenoriatului / freelancer, cum vreti sa-i ziceti.

Diana – the Wine Fairy and Storyteller (Wonder Woman – I can do things that will make you wonder)

Multe tururi speciale, activitati de voluntariat, proiecte Erasmus, personalitati plimbate (inclusiv faptul ca sunt in echipa de ghizi pentru trenul Orient Express este un rezultat al acestei activitati). Ca idee, am incercat sa imi tin singura o cronologie a activitatilor derulate de-a lungul anilor, inclusiv a aparitiilor media, si deja e un document de 10 pagini.

10 ani in 10 pagini, de ce nu!

Azi doar ma bucur. Si sunt mandra de mine. Nu am crescut intr-un an cat altii in 10, nu a fost business, nu l-am vrut si nu l-am vazut ca business. Eu am fost visatoarea care a facut repetitiv acelasi lucru si a primit rezultate diferite, fiindca de fapt ajustam acel lucru cu fiecare actiune.

Tururi din acelea de tip eveniment deocamdata nu voi mai face. Evit sa pun termeni definitivi. Dar pandemia m-a facut sa ma intreb de ce fac asta, ce am de dovedit si cui, fiindca acele tururi pentru mine erau un consum imens si fizic si emotional, desi ma incarca energia grupului intotdeauna. Iar covidul recent m-a lasat cu o laringita, venita pe un fond deja slabit, asa ca si aici imi regandesc prioritatile.

Ma uitam acum la cum am scris in cronologie si am asa: 2021 – creare, 2022 – dezvoltare, 2023 – transformare! Singura constanta ramane schimbarea!

Da, tururi mai fac si voi face si pe viitor. E suficient sa imi scrieti, sa ma sunati (facebook, instagram, whatsapp) si gasim un moment convenabil tuturor.

I’ll keep talking, if you’ll keep walking with me!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.