Beneficii spumante

Beneficii spumante
Spread the love

Ca tot e perioada de sarbatori, si perioada de stat la povesti, hai sa va mai culturalizez putin cu beneficiile spumantelor.

Dar mai intai povestea – cum am ajuns eu sa prefer spumantele, uneori chiar si in fata vinului rosu, care pana acum era castigator pe toate locurile din podium?

Pe la inceputul anului, februarie si aprilie, am ajuns prin 2 proiecte Erasmus mai intai in Roma si apoi in Malaga. Unde am avut la mic dejun prosecco si apoi cava.

Mai avusesem si in alte vizite optiunea ca la mic dejun sa incep cu spumante, dar atunci eram in wine trip deidicat cu multe vinuri pe parcursul zilei  si dimineata voiam apa multa. Nu ii venise vremea…

credit foto Liviu Florian Vlaceanu

Acum i-am dat o sansa si doar prima zi a fost ciudat, dupa aceea chiar abia asteptam dimineata si paharelul. Initial, aveam si cafeaua alaturi si pe parcursul zilei, pentru ca eu cafeaua o beam lent, racita. Si beam cam 4-6 cafele, chiar si dupa amiaza.

Pe la inceputul lunii mai, aveam o senzatie de amar si nu ma mai atragea ideea de cafea, dar ramasese obisnuinta.  Asa ca am decis sa incerc o zi fara cafea, sa vad ce se intampla. Nu s-a intamplat nimic, nici somnolenta mai multa, nici alte efecte. Eu oricum nu beam cafeaua pentru alte efecte, mai ales ca ea vine si cu dezavantaje: deshidratare, afecteaza smaltul dintilor.

De atunci, cel putin o sticla de spumant e nelipsita din frigiderul meu, ajungand ca acum sa fie un raft in frigider si un raft pe usa frigiderului (acolo stau sticlele deschise, chiar daca au dop special, am preferat sa  nu le mai tin culcate). Si tot de atunci nu mai beau deloc cafea.

credit foto Liviu Florian Vlasceanu

Si, ca o tocilara ce sunt, evident ca am inceput sa ma intreb ce beneficii aduce consumul constant, banuind ca nu sunt singura care se bucura de asa tratament la mic dejun. Pentru ca da, dimineata este rasfatul meu inainte de a decide cu ce ma imbrac in ziua respectiva.

Iar studiile chiar ne incurajeaza sa o transformam in rutina, nu doar la sarbatori. Dar sfatul ramane ca intotdeauna, moderatie (ca idee, o sticla la mine tine cam 3 zile)

1 – Calorii – fiindca sigur sunt persoane care urmaresc si latura aceasta.  Paharul de spumant are aprox 80 calorii, comparativ cu paharul de vin care are aprox 120 de calorii sau mai mult.

1.1. Dimensiunea paharului ajuta la o portionare mai eficienta, paharele de spumante fiind mai mici din start

1.2. Bulele reduc insertia de alcool in corp, pentru ca limiteaza viteza de a savura paharul. Ceea ce pe termen lung, unele studii spun ca poate ajuta la a reduce consumul de alcool al unei persoane. Aici inca nu pot confirma …

2 – Imbunatateste memoria de scurta durata

3 – Previne pierderile de memorie si dementa

4 – Imbunatateste fluxul sagvin, ceea ce ajuta ritmul cardiac (si viata sexuala, dar nu am mai trecut-o ca beneficiu de sine statator)

5 – Reduce riscul de diabet

6 – Continutul de antioxidanti ajuta la ten (si aici cred ca sunt un exemplu foarte bun)…ba chiar citisem in unul din articolele mentionate la final ca poate fi folosit si ca demachiant , o folosire constanta reducand ridurile. Aici nu pot confirma, ar trebui sa ma si machiez ca sa am ce demachia.

7 – Contine potasiu, zinc si magneziu (ceea ce se traduce printr-o doza extra de optimism). Personal, da, chiar imi da o stare de bine si numai ideea ca voi incepe dimineata asa..

7.1. in unul din articole am gasit recomandarea de a fi folosit ca otet balsamic si ma gandesc ca ar da o savoare aparte salatelor. O idée pe care o sa o tin minte, doar sa si mananc salate.

8 – Se absoarbe mult mai repede in organism fata de un pahar de vin. Un studiu a aratat ca un pahar de spumant se absoarbe in organism in 45 de minute, in timp ce un pahar de vin este resorbit in 2-3 ore.

Si, fiindca asa am invatat la masterat, lista surselor de informare : link 1 , link 2, link 3, link 4, link 5, link 6, link 7, link 8 , link 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.