Mamaia azi – statiune, oras, imprejurimi – ce e de facut si de vazut

Spread the love
Da , stiu, e over-rated, e aglomerata, e scumpa, e mai frumos la greci, la turci, Monaco, Ibiza etc.
Dar totusi Mamaia e aici, e aproape, e a noastra si tot da lumea o fuga si pe litoral.
Asa ca am zis sa va fac o lista la zi cu ce mai e prin statiune si imprejurimi de vizitat, de mancat, transport si alte sfaturi utile din punctul meu de vedere.
Acest articol se adreseaza atat turistilor care vin de week-end si vor sa mearga punct ochit – punct lovit , cat si turistilor care vin cu un sejur  de cateva zile care le permite si descoperirea mai in amanunt a zonei. Sau poate sunteti pur si simplu ghinionisti si ploua si vreti sa stiti ce puteti face in Constanta si Mamaia cand nu puteti face plaja.
OBIECTIVE
Ce ar fi de vazut / de facut pe aici?

1 – Sky View Bar –  bar pe terasa hotelului Parc, la etajul 14 de unde poti vedea in fata marea, de o parte Mamaia pana la Navodari (pe probate si pozate) si de cealalta parte lacul Tabacariei si partial orasul Constanta. Aici este perspectiva pe care v-o recomand eu, la 2 pasi de telegondola, Satul de Vacanta si Aquamagic. Aici Pagina Facebook Sky View Bar . Barul in sine cel putin cand am ajuns eu era slabut la oferta de bauturi, dar aici vii doar pentru priveliste, asa ca o limonada / apa plata / cafea va fi suficienta. Iar seara se pare ca se ridica volumul muzicii la un nivel apreciat doar la o anumita varsta.

Dar merita pentru priveliste si pentru un apus de soare deosebit.
 Aici aveti o selectie de fotografii facute de mine de la etajul 14. – album apus de soare la inaltime
vedere spre Mamaia
vedere spre oras


2 -Pasarela Mamaia, in dreptul Hotelului Victoria, adica central, aproape de Cazino Mamaia. Inaugurata in iunie 2012, cu o lungime totala de aprox 420 de metri si o latime de 4 metri. Desi as fi vrut sa o renoveze si pe cea veche de alaturi (acum in ruina), o apreciez si pe aceasta noua, chiar e frumoasa de o plimbare la ceas de seara, la ceas de zi, cand vreti voi. Bate vantul acolo! Tare! Tot timpul! :))

Se fac plimbari cu vaporasul de acolo, cand voi incerca o astfel de calatorie va zic cum este. Sper sa prind calatorie Mamaia – Portul Tomis sau invers. Am aflat intre timp ca au curse Mamaia – Port Tomis – Mamaia, ultima cursa la 21.30, cam 1.30 h intre orele de plimbare si pret 35 de lei. Din pacate nu am apucat sa il incerc.
pasarela fotografiata de la Sky View Bar


3 – Aqua-magic – da, e de bifat parcul de distractii acvatice, mai ales daca aveti si copii, o zi aici o puteti pierde. Luati in calcul ca odata intrati aici veti consuma numai din incinta, nu aveti voie cu produse de afara. Site oficial Aqua-magic
 
4 – Telegondola – da, e  si asta de bifat, pentru ca poti vedea marea de sus, chiar daca privelistea nu e asa spectaculoasa  ca la munte, dar iti ofera alta perspectiva (inclusiv acoperisurile de hotel). Tarif aproximativ 15 lei – dus, 25 lei – dus/intors. Punct de plecare – Aqua-magic ; punct final – Piateta Cazino.
5 – Zona de centru Mamaia, sau Cazino, este de promenada, multe terase, fantana centrala, magazine de suveniruri. You get the point 😉 De gustibus.
Aici se termina si traseul telegondolei.
Eu o evit in perioada de vara, devine foarte, dar foarte aglomerat, la modul umar la umar si toata lumea la pas haotic.
 
6 – Tot la “de gustibus” intra si Satul de Vacanta. E adevarat ca aveti diverse tiribombe, masinute, luminite, bazar, galagie care vor lua ochii copiilor. Casutele rustice cu nume de judete mai pastreaza doar numele, din toate va rasuna muzica sa-i zicem lautareasca, fiecare incercand sa-si acopere vecinul la decibeli. Este foarte aglomerat, vanzatori ambulanti foarte multi, porumb fiert, ponei, bazar, chinezarii etc. Daca aveti pofta de mici, gratare, suveniruri la kg, masinute-tiribombe, joculete, prostioare ieftine si distractii pentru copii, atunci da, this is the place to go. Personal, eu nu il recomand, dar daca vreti totusi sa mergeti aveti mare grija la genti si buzunare. Si traversati pe la trecerile de pietoni…pe verde.Sau pe pasarelele pietonale, 3 la numar, care ofera si perspective bune pentru fotografii.
Aici aveti mai multe fotografii facute de Florin – drumliber.ro 

pasarela pietonala pe zi
pasarela pietonala pe noapte
7 – Mai degraba v-as recomanda o plimbare de la Cazino spre celalalt capat de Mamaia, spre Navodari, faleza continua si incolo, la fel si terasele, restaurante, se schimba muzica, se schimba atmosfera. Creste si pretul, dar vorbim de o statiune totusi, nimic nu e ieftin.
8 – O plimbare cu velierul Adornate al hotelului Vega. Da, costa 60 de euro, dar, din experientele celor care l-au incercat, oamenii te fac sa te simti special de la inceput pana la sfarsit (implica plecare din fata hotelului Vega cu limuzina, intampinare cu sampanie si o calatorie deosebita) – aici detalii Adornate
9 – Exista si experienta vaporaselor-barcuta care te duc pentru jumatate de ora in larg si care costa cam 10 lei de adult. Exista astfel de vaporase si din Portul Tomis, tot la 10 lei /adult cu durata de aprox 20 de minute care probabil te duce in larg, o priveliste costiera de acolo si inapoi. Inca nu l-am incercat, e pe lista.
 
10 – Insula Ovidiu – exista un debarcader pe lacul Siutghiol, peste drum de zona Cazino, inclusiv vapor – restaurant pana acolo si restaurant pe insula cand ajungeti. Ofera inclusiv cazare. Noi am fost in 2005 si ni s-a parut foarte scump biletul pentru acea perioada, undeva la 20 de lei actuali, doar o cursa, deci a ajuns 40 de lei de persoana. Vorbim de 2005 si de o cursa care dureaza maxim 15 minute. Acum nu sunt la curent cu programul sau pretul curselor, dar am gasit site unde la sectiunea contact este posibil sa aflati si aceste lucruri – Insula Ovidiu .
 
11 – Zona de capat a statiunii Mamaia spre Navodari a devenit foarte populata, deja se cam uneste cu Navodari, nu prea mai sunt zone libere. Datorita vantului care bate cu putere sporturile nautice s-au dezvoltat aici. In ultimii ani tot mai multe cluburi se deschid aici. Cele mai apreciate cluburi pe vara sunt concentrate in zona de nord.
 
UNDE MANANCI
Sunt multe localuri pentru toate gusturile.  Practic Mamaia e tot o terasa, un bar, un club. Nu voi recomanda decat 2 locatii in care am fost personal:
1 – La Scoica Land – iesire din Mamaia spre Navodari, pe partea cu lacul Siutghiol, deschis si iarna, vara se pot practica si sporturi nautice aici, au si spatiu de joaca pentru copii mare si bine amenajat, adica nu se va plictisi in 3 minute. Se poate face si plaja aici. Posibil ca la orele de maxima aglomeratie sa va dureze mancarea peste o ora, deci ar fi bine sa nu veniti direct flamanzi.
Numele nu semnifica faptul ca veti gasi scoici aici neaparat, ei eu pornit initial ca pizzerie in oras si sunt foarte buni si acum pe acest capitol, intre timp au deschis si locatia din statiune si au dezvoltat meniul, gasiti si paste foarte bune (ofera si jumatati de portie) si sectiuni pentru specialitati de pui, peste, porc, aperitive.
 
2 – Sabroso – in apropiere de hotel Rex, pe strada principala, terasa mare, meniu variat, mancare buna. Nu l-am incercat vara asta, vara trecuta aveau specialitati bune de pui, salate si deserturi excelente. Plus limonada si frappe delicioase.
 
3 – Au inceput sa apara si pe la noi localurile gen “impinge-tava” care sunt o alternativa buna, datorita faptului ca poti vedea cum arata mancarea, este acolo si deja gata facuta, deci nu mai trebuie sa dai comanda si sa astepti, datorita traficului ai si garantia ca nu e nimic vechi pe acolo. Am incercat prin diverse locatii si nu doar in Mamaia si am mancat ok peste tot si la preturi chiar ieftine. Daca ajungeti in Constanta in zona Dacia, destul de aproape de City Mall recomand La Tavola (in special pulpa de pui haiduceasca).
 
UNDE IESI SEARA
– Pasarela de care am zis mai sus este o optiune de plimbare
– Zona Cazino este foarte animata. Pe timpul sezonului de vara, mai ales weekend (joi – duminica) vor fi diverse evenimente.
-Exista viata de noapte foarte bine reprezentata, dar nu sunt persoana potrivita sa v-o recomande. O mica parte a cluburilor / lounge bar sunt in zona centrala Piateta Cazino, marea majoritate si cele mai cautate fiind la iesire din Mamaia spre Navodari cam pana in Scoica Landa /Resort Phoenicia.
 
SHOPPING
– pe drumul spre Ovidiu aveti Centrul Comercial Tom – Carrefour
– pe Aurel Vlaicu (centura) aveti Maritimo Mall,
– la Parcul Tabacariei aveti City Mall
– un alt centru comercial de dimensiuni mai reduse gasiti la Tomis Mall in oras 
– spectacole : Teatrul de Stat, Teatrul de Opera si Balet Oleg Danovski, Casa de Cultura (cateodata aduce piese de teatru), Doors Club si Phoenix Club au periodic spectacole rock, jazz, etc

TRANSPORT
Odata ajunsi aici aveti ca optiuni de transport public dupa cum urmeaza:
– autobuzul descoperit, care pleaca de la Gara Constanta, cu frecventa de 30 de minute, ora finala 20 sau 21, cel mai bine intrebati soferul; biletele se iau tot de la sofer si costa 4 lei petru o singura calatorie (sursa informatii – RATC ). Regula anilor anteriori a fost ca a functionat weekendul de 1 mai si apoi a intrat regulat ca traseu iulie si august. Iunie si spetembrie de obicei doar pe weekend si fiindca au vrut sa faca doua trasee distincte, avand acelasi numar de masini durata a devenit foarte mare intre doua curse.
– linii de autobuze cu trasee prelungite pana in Mamaia pe perioada estivala:
  • 40 Mamaia: Gara- Bd. Ferdinand-Str. Mircea cel Batran-Bd. Mamaia-Mamaia (Caraiman);
  • 100 Mamaia: Gara- Bd. Lapusneanu- Bd. Mamaia- Mamaia( Caraiman);
  • 102 Mamaia: CL 102 Str. Industriala-Str. Cumpenei-Str. Dezrobirii-Str. Soveja-Delfinariu- Bd. Mamaia- Mamaia (Caraiman).
 Program: 06.00-22.00, pret bilet 3 lei (2 calatorii, se composteaza in masina), frecventa 20 minute in timpul saptamanii, 25 de minute in week-end.
 
– toate aceste linii (si cele interne de oras) au si abonamente de 1 zi – 5 lei (valabilitatea se considera de la compostare) sau de 7 zile – 24 de lei, valabilitate de la data eliberarii (cel mai probabil tanti care vi-l inmaneaza va pune o stampila cu data) – sursa, aceeasi – RATC – sus, cu scrisul verde-mustar. Un astfel de abonament include toate liniile din oras, nu stiu daca acopera si liniile estivale, intrebati la cumparare pentru siguranta.
O initiativa laudabila: acum puteti plati calatoriile prin sms – detalii RATC

 
Mai exista si transport privat, sub forma de microbuze, ele au placute cu zona acoperita si opresc daca le faceti semn cu mana, de preferat ar fi sa le faceti semn cu mana totusi din statiile de autobuz. Circula foarte des (5-10 minute) si unii si foarte repede.  Personal, nu vi le recomand, sunt masini dejafolosite pana la uzura maxima, foarte aglomerate si veti calatori ticsiti si inghesuiti, ca sa nu mai spun de mirosurile care se aduna pe timp de vara in aglomeratie si spatiu inchis.
E posibil sa va fie totusi utile fiindca circula pana tarziu in noapte, asa ca aveti o alternativa la taxiuri. Ora maxima la microbuze este cu aprox 23. Pe timpul sezonului probabil mai sunt pe noapte, dar mai rare.
TAXI – firme serioase: Romaris, City, Sageata, Mihai, Europa, Mondial. Ca regula generala, desi e mai rar fenomenul, fiind zona turistica inca vor mai fi si mici magarii. Ca sa evitati: tariful corect este cel afisat pe portiera cu cifre verzi si este 1.79 lei/km, tarif de oras si de zi. Pe noapte si in afara orasului va fi afisat un tarif ceva mai ridicat, este si el tarif mentionat pe usa. In Mamaia veti gasi multe taxiuri cu tarife scrise in rosu, tarife care pornesc de la 2.5 lei la 3 sau chiar 5 lei pe km. Si da, sunt si ei legal inregistrati la administatia locala.
 

ORASUL CONSTANTA SI IMPREJURIMI

Recomandarile mele pentru excursii de o zi:
1 – Constanta Walking tour / Constanta La Pas (aici Facebook ) – cu subsemnata, dati-mi de veste cand veniti si ce vreti sa vedeti si ne organizam.
2 – City Break Constanta – pentru plimbaretii care vor sa cunoasca orasul singuri
3 – Portul Tomis – vara toate terasele vor fi deschise evident cu vedere directa la mare si barcute. Fiind terase centrale asteptati-va la preturi de sezon estival.
4 – Muzee in Constanta si obiective care merita o oprire. Muzeele de obicei sunt inchise luni si marti. Pe langa taxa de intrare de obicei exista si o taxa de fotografiere.
– Moscheea Carol – intrare 5 lei, permite acces in minaret, 140 trepte, va asteapta o super priveliste panoramica peste oras
-celelalte biserici sunt gratuite la vizita
-Muzeu National de Istorie si Arheologie impreuna cu Mozaicul roman – se pot vizita si individual. Pret aprox 25 lei pentru ambele obiective.
-Muzeul de Marina – chiar il recomand. Pret aproximativ 14 lei.
– Muzeul de Arta – pret aproximativ 11 lei
– Muzeul de Arta Populara – singurul deschis 7 zile din 7. Pret aproximativ 5 lei, dar taxa foto cam 25.
– Muzeul Ion Jalea – aflat langa Catedrala Petru si Pavel – intr-o cladire patrimoniu si ea. Este deschis numai pe vara, iunie – septembrie cu aproximatie, pret 5 lei. Ce este interesant aici: avem o singura forma de arta -sculptura, de la un singur sculptor, care a sculptat cu o singura mana.
– Muzeu National Militar – avem si din acesta si este unul din favoritele mele, dar ceva mai greu accesibil. Zona este Doraly Mall, strada Prelungirea Liliacului, peste drum de fundatia Baylor.

5 – Acvariu, Delfinariu, microrezervatie, planetariu  – merita toate. Acvariul este separat, localizat pe faleza in fata Cazinoului. Microrezervatia se poate vizita si cu bilet independent de restul obiectivelor si chiar merita, va fi o incantare pentru copii si o plimbare relaxanta pentru adulti. Ofera si plimbari cu ponei sau cai. Detalii pe Delfinariu.ro .

6 – Mangalia poate fi o optiune pentru o excursie de o zi, are si ea cateva obiective de vizitat alaturi de statiuni. Recomand o vizita la Herghelia de la Venus. Pagina Facebook Herghelie Mangalia . Ar mai fi: Muzeu de Istorie, Muzeu de Marina, Geamia veche, ruine cetate, sit arheologic interior Hotel President, Portul turistic – foarte frumos si el.
Fiind orasul meu natal ma ofer sa va fac si aici pe ghidul in limita timpului disponibil. De la gara Constanta aveti microbuze directe la pretul de 10 lei. Exista si varianta autobuze care opresc si in celelalte statiuni de pe litoral (Eforie, Costinesti); pretul e similar, durata este un pic mai mare. Iar ca recomandare de mancare – Cristopher Pub in oras si Cafe Antik in Neptun, unde puteti incerca multe mancaruri tataresti foarte bune.
Din Mangalia aveti microbuze care va duc in statiuni (Saturn-Olimp) sau spre Vama si 2 Mai.
7 – O recomandare incercata personal – Parc Aventura Paradis Land. Se pot distra acolo copii incepand cu varsta de 3 ani. Au trasee pe dificultati, panou de catarae verticala, serie de tiroliene. Si e fix in Neptun, foarte usor accesibil. Aici Pagina Facebook
8 – O alta herghelie pe care o puteti lua in calcul este la Oituz – Lumina  – pagina Facebook Echitatie Oituz
9. Caiac pe balta Limanu. Cautati-i / contactati-i pe cei de la Xplorio.
10. Degustare de vinuri la crama Murfatlar.  Foarte aproape de ei, Domeniul Vladoi este pregatit pentru degustari in localitatea Siminoc.
In zona cetatii Histria avem Crama Histria, care poate oferi degustari. In zona Topalu, unde functioneaza singurul muzeu  rural de arta cu patrimoniu Grigorescu si alti pictori romani, avem Crama Darie.
Crama Rasova va ofera si ea degustari, zona Cernavoda. Iar zona 23 August – Olimp aveti Clos de Colombes. Unde in apropiere sunt si 2-3 localuri axate pe produse locale din peste – Cherhana 23, Popasul Pescarilor, Lacul Racilor.
Alte localuri apreciate pentru produse proprii peste – Agigea – Eforie Nord – Golful Pescarilor si Pescaria lui Matei.
11. Scuba diving – exista in special in zona 2 Mai, Vama Veche, anii trecuti erau si pe la Jupiter – Olimp. Aici aveti experienta mea de scufundare la Vama – am dat mana cu crabii
12. Zboruri de agrement cu cei de la RAS Aeroport Tuzla. Eu de cate ori am vrut sa aflu informatii de la ei i-am contactat pe Facebook si au fost prompti in raspunsuri. In fieare an organizeaza show-ul aviatic Aeromania care in 2017 va fi pe 19 august.
13. Cetati antice: Adamclisi, Histria, Argamum, Enisala, Capidava. Acestea sunt usor accesibile si cu privelisti foarte frumoase.
14. Recomand si zona Macinului pentru drumetii usoare si foarte placute. Sau Cheile Dobrogei. Avem aici cei mai vechi munti in acesta zona si multe rezervatii naturale. Pentru cei pasionati va fi o experienta extraordinara.
 
Pentru mai multe fotografii:
 

12 comentarii - “Mamaia azi – statiune, oras, imprejurimi – ce e de facut si de vazut

  1. akafix

    Mama, asta da documentare! Nu stiu cand mai ajung la Constanta, dar sigur te anunt cand vin si poate ma duci tu unde n-am fost eu 🙂

  2. alicee

    Un articol foarte complet si plin cu informatii folositoare 🙂
    Am sa-l recitesc vara asta! sper ca voi ajunge la Mamaia

  3. Iuliana Stoica

    Multumim pentru informatii! Ai un sfat bun si pentru cei care vin la Sarbatoarea Noului an in Mamaia? Ce plimbari ar merita facute prin ninsoare si ger?

  4. Diana Slav

    asta e o provocare 🙂
    pai probabil o sa incercati o plimbare pe plaja, din experienta mea dimineata vantul bate pe partea cu lacul, deci pe plaja e linistit, acolo se inteteste vantul dupa masa; poate va mobilizati de un rasarit 😉

    iar pe partea cu lacul puteti prinde un apus 😉

    – pasarela cea lunga este disponibila si va va oferi niste fotografii interesante
    – sky view bar exista si el si ii puteti da o sansa pentru vederea panoramica

    in rest, din pacate, nu cred ca mai e altceva de facut in Mamaia, doar sa veniti in oras; la strada principala aveti microbuzele care vin dinspre Navodari.

    eu nu voi fi in oras atunci, dar poti sa ma intrebi pe mail orice alte detalii si te ajut cu placere.

  5. Diana Slav

    de El Comandate stiam ca s-a mutat, cred ca la tine am citit 🙂 de Coyote chiar nu stiam, pacat, imi placea mult locul ala 🙁

    ma duc sa modific in text, multumesc de atentionare 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.